Skip to main content
  • ANDREJ GRABROVEC - GABERI

    Kdorkoli je imel priložnost srečati se z Andrejem Grabrovcem Gaberijem, je nehote sprejel sporočilo dobrega. Takšen je. Poln topline in ljubezni, ki sega preko z običajnim življenjem slehernika zaznamovanega doumevanja lepega in dobrega.

o kiparju

O UMETNIKU

Stopanje med njegovimi skulpturami je kot objem miru in nežnosti. Tako monumentalne skulpture kakor majhni kipci s čistimi linijami odsevajo kiparjev značaj. Tako enostavne so, tako preproste, pa vendar dodelane v vsaki podrobnosti. Nobena izboklina ni previsoka, ni predolga ali prekratka, vsaka vdolbina je točno tam, kjer mora biti. In vsaka ostrina roba se prevesi. Njegove skulpture so izrazito prepoznavne in zaradi značaja kiparja, "neutrudnega iskalca lepote", univerzalne.

“Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.”

Tako nas je pozval umetnik besede, pesnik Tone Pavček. Klic, ki se mu je Gaberi odzval na njemu lasten način.

ANDREJ GRABROVEC GABERI

GABERI

Gaberi se je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, s svojimi deli povezuje evropske univerze, njegove skulpture stojijo v številnih mestih doma in po svetu.

Med nagradami in priznanji mu je najljubše veliko mednarodno priznanje, ki ga je prejel na dvorcu Grand Palais v Parizu, ko je bil izbran za posebno nagrado.


DRUGI O KIPARJU

“Zdelo se mi je nenavadno, da nekdo še ustvarja dela, ki nas lahko estetsko zadovoljijo in hkrati čustveno prevzamejo.”
― Dr. Damjan Prelovšek, umetnosti zgodovinar, 2022  

“Senzibilnost na eni in visoka stopnja abstrakcije na drugi strani pričata o visokih umetniških zahtevkih in visoki kakovosti njegovih del.”
― Prof. Richard Vakaj, Akademija likovnih umetnosti, Univerza Dunaj, 2003  

“Visoka kakovost dela in velika resnost umetniškega dela priporočata A.G. Gaberija za akademskega učitelja.”
― Prof. Oswald Miedl, Akademija likovnih umetnosti, Univerza Passau, 2003  

“Gaberijeva dela so zasidrana v klasičnem obvladovanju kiparskega metjeja in izdajo danes že redek posluh za monumentalno obliko. Kažejo smer, v kateri bo umetnost nekoč spet našla izgubljeni smisel svojega poslanstva in so torej v določenem pogledu avandgardna.”
― Dr. Damjan Prelovšek, umetnosti zgodovinar, 1999  

“V tem kontekstu se tako rekoč mimogrede približamo vsestranskemu avtorstvu nekdanjega renesančnega ideala, ko so arhitekt, kipar ali slikar zmogli in znali oživiti in zgraditi prostor v soglasju s seboj oz. lastno ustvarjalno osebnostjo.”
― Aleksander Bassin, umetnosti zgodovinar, 1993  

“Kiparstvo Andreja Grabrovca Gaberija nas vrača v izgubljeni svet človeške domišljije.”
― Dr. Damjan Prelovšek, umetnosti zgodovinar, 1999

“Gaberijevi simboli zgodovine so preprosti, prepričljivi in hkrati večplastni, v svoji likovni izpovednosti pa pomirjujoči, polni estetike in duhovne harmonije. Po svojem likovnem izrazu so v imenitnem dopolnjujočem sozvočju med abstrakcijo in realnostjo.”
― Dr. Marjan Žnidarič, zgodovinar, 2012  

“Gaberi nas vedno preseneča z inventivnim pristopom h klasičnim temam. “
― Dr. Damjan Prelovšek, umetnosti zgodovinar, 2022  

“Podpiram vaša umetniška prizadvanja... in prepričana sem, da jim bo vaš talent ustvaril lepo mesto v evropskem javnem prostoru. To je čudovit projekt za prihodnost.”
― Martine Delaleuf, predsednica Društva francoskih umetnikov,  2018

"Motivno Gaberi v svoje bronaste skulpture vključuje glasbo.... Spominjajo na dela italijanskih futuristov, posebej Umberta Boccionija... Kiparska celota ni optični posnetek trenutka, temveč zaobjetje dinamizma forme in dekonstrukcija trdne mase."
― Red. prof, dr. Polona Tratnik, 2019